Как се пие кафе по света?

  • 0

Как се пие кафе по света?

Сутрин събуждането не е същото без кафе. Но в различните краища на света хората предпочитат тонизиращата напитка по различни и необичайни начини. Може да се учудите, но в някои страни кафето се сервира с пипер, индийско орехче или дори сирене.

Ето 10 различни комбинации с чудодейната напитка:

new-1
1. Kaffeost – Финландия
Във Финландия към горещото кафе задължително се прибавят парчета сирене. Може да звучи доста странно, но финландците по принцип обичат странните комбинации на храни.

2
2. Yuanyang – Малайзия
Yuanyang е разкошна напитка, която може да се сервира студена или топла. Тя се състои от черно кафе, черен чай и мляко.

3
3. Cà phê đá – Виетнам
Това е едновременно много сладка и много силна напитка. Това студено виетнамско кафе се прави от едро смляно тъмно печено кафе, което се вари направо в чаша кондензирано мляко и се добавя след това лед.

4
4. Café de Olla – Мексико
Мексиканците варят кафето с пръчка канела и добавят нерафинирана тръстикова захар. Задължително те сервират напитката в глинена чаша, защото смятат, че така се „изваждат“ вкусовете на кафето.

5
5. Café Touba – Сенегал
Cafe Touba е традиционна кафе напитка в Сенегал. Името му идва от свещения Туба и в началото се е консумирало само от членовете на мюсюлманското братство Mouride, но сега вече е достъпно за всички. Консистенцията се получава от мляно печено кафе на зърна и африкански черен пипер.

6
6. Ristretto – Италия
Така италианците наричат много по-късия от обичайния за тях късо еспресо. От италиански ristretto означава „ограничен“, като водата е компонентът в кафето, който именно е ограничен.

7
7. Cafe Bombon – Испания
Ако обичате кафето сладко, то трябва да опитате Cafe Bombon. Испанците приготвят тази напитка като към кафето добавят подсладено кондензирано мляко.

mazagran
8. Mazagran – Португалия
Mazagran e португалска охладена кафе напитка. Получава се от смесването на еспресо, вода, лед и лимонов сок.

new-9
9. Café au lait – Франция
Французите приготвят кафето като кипнат мляко и към него добавят прясно сварено кафе. Трикът тук е да се сервира в голяма чаша, за да е по-лесно потапянето на кроасана в напитката.

10
10. Spiced coffee – Мароко
Тази ароматна напитка се приготвя като към прясно сварено кафе се прибавят подправки като кардамон, черен пипер, канела, карамфил, индийско орехче.


Leave a Reply

Търсене