Публикации

Инка – здравословната алтернатива на кафето

Какво е инка?

Кафето инка изплува от миналото и набира все по-широка популярност днес, заради липсата на кофеин в съдържанието си. Инката дава възможност да се насладим на друг вид топла и енергизираща напитка.

Инка е ободрителна напитка, която се приготвя от изпечените и смлени корени на растението цикория. Тя е натурален и безкофеинов заместител на кафето, а вкусовете им са почти неразличими. Може да се консумира и в комбинация с кафе, за да подобри хранителните му качествата и вкуса му.

 

Коренът от цикория е основната съставка в кафето инка. За да се направи, суровият корен от цикория се смила, изпича се и се сварява във вода. Отстраняват се сварените парченца корен и е готова за консумация. Течността има кафеникав цвят и богат горчив вкус също като добре познатото ни кафе.

История на инката:

Коренът цикория е култивиран още в Древен Египет. Историята на кафето инка, обаче започва през 1800 г. във Франция, когато е въведено от М. Орбан и М. Жиро. По това време има недостиг на кафе и се търси негов заместител.

Научаваме за историята на кафето инка от писателя от 19-ти век Питър Симъндс в неговия труд “Кафе и цикория: култура, състав, търговия и консумация.”

Хората започват да добавят корен от цикория в кафето си, за да увеличат количеството на запасите си. По този начин откриват, че инката подобрява вкуса на кафето.

Години по-късно, по време на Гражданската война, кафето инка става популярно в Ню Орлиънс. Причината там е същата – недостиг на кафе. Военноморските сили на Съюза блокират пристанищата им и търговията на кафе е замразена.

Днес кафето от цикория може да се намери в много части на света и се използва като безкофеинова алтернатива на обикновеното кафе.

Кафето инка е познато у нас и като “детско кафе”, поради липсата на кофеин.

Какви са предимствата на инката пред кафето?

Кафето инка има някои предимства за здравето ни, поради които може да предпочетем да заменим нормалното си кафе с него.

Коренът от цикория има лечебни свойства и традиционно се използва самостоятелно като запарка или в медицински препарати при лечение на жълтеница, подагра, уголемяване на черния дроб и ревматизъм.

Безкофеинова алтернатива

Кафето от корен от цикория може да бъде особено полезно за хора, които искат да избегнат кофеина и не харесват вкуса на безкофеиновото кафе. Вкусът на инката е доста подобен на истинското кафе – горчив и наситен.

При хора с непоносимост към кофеин също е добра алтернатива.

Богато на нутриенти

Коренът от цикория, от който се приготвя инката, съдържа манган и витамин B6, две хранителни вещества, свързани със здравето на мозъка. Манганът и витамин B6 подобряват притока на кръв към мозъка.

Може да понижи кръвната захар

Коренът от цикория съдържа 68% инулин. Инулинът е вид пребиотични фибри, за които е доказано, че помагат за контролиране на нивата на кръвната захар.

Този вид фибри забавят усвояването на въглехидрати и по този начин, кръвната захар се покачва по-плавно. Поради тази причина инулинът може да помогне за регулацията на кръвната захар и да намали инсулиновата резистентност.

Може да намали апетита, което да помогне със сваляне на теглото в дългосрочен план.

Може да подобри функцията на храносмилателния тракт

Вече споменатият инулин, с неговите пребиотични функции, помага на добрите бактерии в стомаха ни и поддържа храносмилателната ни система здрава.

Този вид фибри, съдържащи се в кафето инка, подобряват здравето на червата, като намаляват възпалението, подсилват микробиома и стимулират храносмилателния тракт да усвоява повече хранителни вещества.

Друго благоприятно действие е, че намалява шансовете за запек. Редовното консумиране на кафе от цикория спомага за редовното изхождане.

Понижава холестерола

Коренът от цикория увеличава количеството на адипонектин, хормонът, който помага за предпазване от натрупване на мазнини по стените на артериите. При ежедневна консумация на кафе инка може да регулираме нивата на холестерола.

Как да консумираме?

Обикновено се препоръчва да се използват около 2 с. л. (11 г) смлян корен от цикория на 1 ч. ч. (240 мл) вода. Напитката инка може да се консумира чиста, но за любителите на сладкия вкус може да се прибави подсладител. В зависимост от личните предпочитания може да подсладим с еритритол или стевия.

Предлагаме ви една лесна рецепта на тази ободряваща напитка, която да опитате.

Заключение

Инка кафето може да бъде алтернатива за ободряваща напитка, която да опитаме. Тя е алтернатива на нормалното кафе, може да се приема и в комбинация с него.

Кафето от цикория не носи нежелани реакции при повечето хора. Ако все пак се притеснявате, че може да сте алергични към съставката в инката, коренът от цикория, е добре да се консултирате с лекар преди да консумирате тази напитка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *