Публикации

Как се пие кафе по света?

MlianoKafe

Сутрин събуждането не е същото без кафе. Но в различните краища на света хората предпочитат тонизиращата напитка по различни и необичайни начини. Може да се учудите, но в някои страни кафето се сервира с пипер, индийско орехче или дори сирене.

Ето 10 различни комбинации с чудодейната напитка:


1. Kaffeost – Финландия
Във Финландия към горещото кафе задължително се прибавят парчета сирене. Може да звучи доста странно, но финландците по принцип обичат странните комбинации на храни.


2. Yuanyang – Малайзия
Yuanyang е разкошна напитка, която може да се сервира студена или топла. Тя се състои от черно кафе, черен чай и мляко.


3. Cà phê đá – Виетнам
Това е едновременно много сладка и много силна напитка. Това студено виетнамско кафе се прави от едро смляно тъмно печено кафе, което се вари направо в чаша кондензирано мляко и се добавя след това лед.


4. Café de Olla – Мексико
Мексиканците варят кафето с пръчка канела и добавят нерафинирана тръстикова захар. Задължително те сервират напитката в глинена чаша, защото смятат, че така се „изваждат“ вкусовете на кафето.


5. Café Touba – Сенегал
Cafe Touba е традиционна кафе напитка в Сенегал. Името му идва от свещения Туба и в началото се е консумирало само от членовете на мюсюлманското братство Mouride, но сега вече е достъпно за всички. Консистенцията се получава от мляно печено кафе на зърна и африкански черен пипер.


6. Ristretto – Италия
Така италианците наричат много по-късия от обичайния за тях късо еспресо. От италиански ristretto означава „ограничен“, като водата е компонентът в кафето, който именно е ограничен.


7. Cafe Bombon – Испания
Ако обичате кафето сладко, то трябва да опитате Cafe Bombon. Испанците приготвят тази напитка като към кафето добавят подсладено кондензирано мляко.


8. Mazagran – Португалия
Mazagran e португалска охладена кафе напитка. Получава се от смесването на еспресо, вода, лед и лимонов сок.


9. Café au lait – Франция
Французите приготвят кафето като кипнат мляко и към него добавят прясно сварено кафе. Трикът тук е да се сервира в голяма чаша, за да е по-лесно потапянето на кроасана в напитката.


10. Spiced coffee – Мароко
Тази ароматна напитка се приготвя като към прясно сварено кафе се прибавят подправки като кардамон, черен пипер, канела, карамфил, индийско орехче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *